Ribbreuken spreekuur

Voor wie?

Het spreekuur voor gebroken ribben is voor:

  • Patiënten die in het verleden gebroken ribben hebben gehad en hiervan nog steeds klachten hebben (pijn, instabiel gevoel, scheefgroei, klikken of kraken van de ribben);
  • Patiënten die bij een (verkeers-)ongeluk zijn betrokken, op de ribben zijn gevallen of patiënten die zijn gereanimeerd vanwege een hartstilstand;
  • Patiënten met rib-kraakbeen-overgang problemen, zoals Syndroom van Tietze, Slipping-Rib syndroom, Rib-Tip syndroom;
  • Patiënten die elders behandeld worden en een second opinion willen;
  • Patiënten die meer informatie over gebroken ribben en de gevolgen daarvan willen.

Ribbreuken

Tijdens het spreekuur voor gebroken ribben worden alle opties rondom de behandeling van acute of chronische klachten met de patiënt besproken. Patiënten die (al dan niet) behandeld zijn aan recente ribbreuken, patiënten met aanhoudende (pijn)klachten van eerdere ribbreuken en patiënten met een ‘misvormde’ ribbenboog kunnen op dit spreekuur terecht. Samen stippelen de arts en patiënt een behandelstrategie uit, waarbij er een nauwe samenwerking is met de fysiotherapeut, gipsverbandmeesters, de afdeling Radiologie en de Pijnpolikliniek.

Veel patiënten hebben het gevoel niet serieus genomen te worden en daar ligt de kracht van het ribbreuken spreekuur. “Ik begrijp de consequenties van de altijd aanwezige klachten en probeer deze aan de hand van het ongeval, de manier waarop ribben gewoonlijk genezen en de bevindingen van röntgenonderzoeken te verklaren, om vervolgens samen te bespreken wat er mogelijk is” vertelt traumachirurg Jefrey Vermeulen. “Het spreekuur is daarbij vooral informatief. De patiënt heeft alle vrijheid over hoe en waar een eventuele behandeling plaatsvindt.”

Een operatie kan onderdeel van de behandeling zijn. Dit geldt zowel voor de patiënten met acute klachten als de patiënten met chronische pijn. 

Een afspraak maken?

De afspraken voor het spreekuur ‘Ribbreuken’ kunnen gemaakt worden via de polikliniek Traumachirurgie (010) 291 22 45.

Wachttijd:

  • Patiënten met klachten van een ribbreuk uit het verleden kunnen binnen vijf dagen terecht op het spreekuur.
  • Als er samen besloten wordt dat een hersteloperatie nuttig kan zijn, kan de operatie meestal binnen 10 dagen volgen.

Patiëntervaringen

Lees hier de ervaringen van de patiënten die na een afspraak op het Ribbreukenspreekuur in het Maasstad Ziekenhuis een operatie ondergingen .