Samen naar gezond gewicht

Het behandelprogramma voor morbide obesitas, ook wel ernstig overgewicht genoemd, bestaat uit een aantal stappen. Deze stappen noemen wij het zorgpad morbide obesitas. De stappen in dit zorgpad zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd.

Doorloop de 6 stappen van het zorgpad

Per stap kunt u lezen wat u te wachten staat en hoe u zich het best kunt voorbereiden. Links ziet u eveneens de stappen van het zorgpad.

 1. 1.
  Verwijzing
 2. 2.
  Poli en onderzoek
 3. 3.
  Voorlichting
 4. 4.
  Opnamegesprek
 5. 5.
  Operatie
 6. 6.
  Nazorg
Verwijzing / Samen naar gezond gewicht

U kunt voor een behandeling in het Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas terecht wanneer u morbide obesitas heeft en aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • U bent tussen de 18 en 65 jaar.
 • Uw BMI is 40 of hoger. Of uw BMI is 35 of hoger én u heeft last van gezondheidsproblemen die door uw overgewicht zijn veroorzaakt.
 • U heeft een verwijsbrief van de huisarts of medisch specialist.
 • U heeft al verschillende serieuze dieetpogingen gedaan.
 • U heeft al langer dan 5 jaar overgewicht.
 • U heeft geen psychiatrische problemen.
 • U gebruikt geen drugs.
 • U rookt niet, bent gestopt met roken of bent bereid dit te doen.
 • U bent bereid uw levensstijl aan te passen. De operatie kan namelijk niet ongedaan gemaakt worden.
 • U bent bereid om uzelf levenslang te laten controleren op vitaminetekorten.

Bereken hier uw BMI

Met de verwijsbrief van de huisarts of specialist kunt u zich telefonisch aanmelden voor het behandelprogramma in het Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas. Tijdens dat gesprek wordt gecheckt of u voldoet aan de voorwaarden voor het behandelprogramma. Na deze telefonische screening krijgt u een vragenlijst thuisgestuurd. Deze vult u thuis in en neemt u mee naar het intakegesprek met de verpleegkundige.

Poli en onderzoek / Samen naar gezond gewicht

Intakegesprek
Als uit het telefoongesprek blijkt dat u aan de voorwaarden voldoet, wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek met een verpleegkundige. Deze bespreekt de door u thuis ingevulde vragenlijst met u. Hij of zij gaat met u in gesprek om na te gaan of het behandelprogramma het beste is voor uw gezondheid en of u er klaar voor bent om te starten. 

Onderzoek
Om een goed beeld van uw gezondheid te krijgen, wordt bloed geprikt om de waarde van uw
vitaminen en mineralen te bepalen.

Overleg behandelteam
De verschillende betrokken afdelingen overleggen samen of een operatie voor u de beste optie is. We willen u graag helpen. Daarbij is het belangrijk dat u zowel lichamelijk als psychisch klaar bent voor deze behandeling die uw leven zal veranderen. Het kan daarom zijn dat we u eerst een begeleidingstraject bij de psycholoog of diëtist aanbieden of dat u wordt afgewezen.

Bezoek aan internist
De internist bespreekt de uitslagen van de onderzoeken met u en beoordeelt of er medische oorzaken voor het overgewicht zijn. Ook gaat hij of zij na of het overgewicht heeft geleid tot andere gezondheidsproblemen. Het is mogelijk dat hij of zij u doorstuurt naar een andere medisch specialist zoals de longarts, cardioloog of KNO-arts. Dit om na te gaan of er mogelijke risico’s voor de operatie zijn en om de kans op succes na de operatie te vergroten.

Voorlichting / Samen naar gezond gewicht

Om u goed te informeren over het behandelprogramma wordt u uitgenodigd om twee voorlichtingsbijeenkomsten in ons ziekenhuis te bezoeken. Een van de voorlichtingsbijeenkomsten zal voornamelijk uitleg geven over de operatie en het nazorgtraject. De volgende vragen worden daarbij door een bariatrisch chirurg, verpleegkundig specialist en/of physisician assistant beantwoord:

 • Welke operaties zijn mogelijk en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
 • Wat wordt er precies gedaan?
 • Wat zijn mogelijke complicaties?
 • Wat kunt u verwachten direct na de operatie?
 • Welke veranderingen brengt de operatie met zich mee?
 • Wat zijn de resultaten?
 • Hoe ziet het nazorgtraject er uit?
 • Welke inspanningen moet u zelf doen?

De andere voorlichtingsbijeenkomst informeert u over uw voedingpatroon en de veranderingen in leefstijl na de operatie. Onderwerpen die door de diëtist besproken worden, zijn:

 • Het maagdarmkanaal bij de Gastric bypass of Gastric Sleeve
 • Algemene voedingsadviezen
 • Een opbouwschema voor na de operatie
 • Eet- en drinktechnieken
 • Het belang van verschillende vitaminen, mineralen en voedingssupplementen
 • (Dumping)klachten
 • Beoordeling van producten aan de hand van etiketten
Opnamegesprek / Samen naar gezond gewicht

Tijdens het opnamegesprek bepaalt de bariatrisch chirurg, verpleegkundig specialist of physician assistant samen met u welke operatie zal worden uitgevoerd.

Gastric bypass

Gastric sleeve

Ook zal het behandelprogramma met u worden besproken. Dit gesprek is de laatste stap van het voortraject. Nu wordt u op de wachtlijst voor de operatie geplaatst.

Operatie / Samen naar gezond gewicht

Preoperatieve screening
Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden, bezoekt u de polikliniek Preoperatieve Screening. Daar heeft u een afspraak met een apothekersassistente, een doktersassistente en een anesthesioloog. De apothekersassistente noteert de door u thuis gebruikte medicatie. De doktersassistente neemt samen met u de ingevulde vragenlijst door, meet uw lengte, gewicht, bloeddruk en hartfrequentie, en geeft u informatie over de opname. De anesthesioloog bespreekt met u welke vorm van anesthesie het meest geschikt is voor u. Als u erg tegen de ingreep opziet, dan kan de anesthesioloog afspreken dat u op de verpleegafdeling een tablet krijgt waardoor u zich wat kunt ontspannen voordat u naar de operatieafdeling gaat.

Operatie
Beide operaties, zowel de gastric bypass als de gastric sleeve, gebeuren via een kijkoperatie (laparoscopisch). Dat betekent dat er geen grote wond is maar dat er door middel van een kleine toegang (vijf kleine sneetjes van ongeveer een centimeter) wordt geopereerd. Deze aanpak heeft als voordeel dat u sneller herstelt, minder pijn heeft en dat de littekens kleiner zijn.

De dag van de operatie moet u nuchter komen. Dat betekent dat u vanaf 0.00 uur niet meer mag eten, drinken en roken. Indien u medicijnen moet innemen, doe dit dan zo snel mogelijk na het opstaan met zo min mogelijk water.

Bij het ontwaken voelt u mogelijk spierpijn en pijn aan de schouders. Deze pijn wordt veroorzaakt door de positie die u tijdens de operatie heeft gehad en doordat de buik tijdens de operatie wordt opgeblazen met gas om werkruimte te hebben. Dit gas wordt na de operatie zo veel mogelijk verwijderd. Het overgebleven gas wordt door het lichaam snel en zonder gevaar opgenomen. Bijwerkingen van de operatie kunnen zijn: keelpijn, spierpijn, heesheid, misselijkheid en duizeligheid.

Na de operatie blijft u meestal nog 1 à 2 dagen in het ziekenhuis. De eerste dag kunt u zich moe voelen. Toch is het belangrijk om uit bed te komen om zo de kans op mogelijke complicaties te verkleinen. De verpleegkundigen en de zaalarts zullen goed op u letten en zo nodig extra pijnstilling of iets tegen de misselijkheid geven. Ook begint u dan onder begeleiding weer met eten.

Voordat u naar huis gaat, vindt er nog een eindgesprek plaats waarbij wordt besproken wat de volgende stappen zijn.

Nazorg / Samen naar gezond gewicht

Nacontrole
Het behandeltraject duurt 5 jaar waarin er verschillende controlemomenten zijn. Tijdens deze momenten wordt er bloedonderzoek gedaan, wordt u gewogen en worden uw leefstijl en het effect van de operatie besproken. De eerste nacontrole bij de chirurg, verpleegkundig specialist of physician assistant zal ongeveer 2 à 3 weken na de operatie plaatsvinden.

Voeding
Tijdens de operatie is de maaginhoud verkleind, wat betekent dat u minder kunt eten dan voor de operatie en dat u eerder een verzadigd gevoel ervaart. Het is belangrijk dat u dat gevoel snel leert herkennen, zodat u niet meer voedsel tot u neemt dan gewenst. Dit om gewichtsverlies te bereiken en misselijkheid te voorkomen. U leert het verzadigingsgevoel te herkennen door rustig te eten, goed te kauwen en tussen iedere hap te wachten voordat u de volgende hap neemt. Voor het eten van een warme maaltijd moet u meer tijd uittrekken. Ook voor drinken moet u de tijd nemen. Drink de eerste periode bijv. met een rietje. Om tot een zo goed mogelijk resultaat na de operatie te komen, is het belangrijk dat u de volgende adviezen toepast:

 • Neem de tijd (30 tot 45 minuten) voor een maaltijd;
 • Laat u tijdens het eten niet afleiden;
 • Kauw minimaal 30 keer op een hap voordat u deze doorslikt, wacht na elke hap een paar minuten;
 • Stop met eten en drinken wanneer u een vol gevoel krijgt;
 • Een half uur voor en na de maaltijd niet drinken, ook tijdens de maaltijd niet drinken;
 • Drink minimaal 1,5 liter per dag;
 • Zorg voor regelmaat in uw eetpatroon;
 • Eet 3 keer per dag een maaltijd en 3 keer per dag een tussendoortje;
 • Zorg voor variatie in uw eetpatroon;
 • Gebruik iedere dag, voor de rest van uw leven, een multivitaminen- en mineralentablet.

Een maand na de operatie krijgt u een uitgebreid advies van de diëtist. Tijdens deze afspraak worden de volgende zaken met u besproken: het gewichtsverloop, uw streefgewicht, de intake en mogelijke klachten. Ook kunt u op dit moment vragen stellen als u die heeft. Hierna zijn er nog 3 vervolgafspraken: 2-3 maanden, 5-6 maanden en 12 maanden na de operatie. Steeds zal samen met u worden gekeken naar hoe het gaat. Ook kunt u tijdens deze afspraken bij de diëtist terecht voor persoonlijk advies. Hij of zij begeleidt u graag bij de verandering naar een gezonde leefstijl.

Naast uw persoonlijke afspraken bij de diëtist wordt u ook uitgenodigd voor een groepsbijeenkomst. In deze sessie kunt u met vragen en mogelijke problemen terecht en kunt u uw ervaringen met andere obesitaspatiënten delen. Ook zal er uitleg worden gegeven over het voedingspatroon na een operatie.  

In onderstaande receptenboeken staan voorbeeldrecepten voor maaltijden die u vanaf 2 weken na de operatie mag eten:

Beweging
Enkele weken na de operatie kunt u starten met het beweegprogramma. Acht weken sport u samen met andere obesitaspatiënten en wordt u begeleid door een van onze bewegingsagogen. U kunt kiezen uit allerlei activiteiten zoals zwemmen, cross fit, nordic walking en krijgt ook een schema voor thuisoefeningen.

Tijdens de eerste sessie krijgt u uitleg over functioneel bewegen; wat is dit, hoe doe je dat en waarom doe je dit? Ook wordt een begintest gedaan om vast te stellen hoe o.a. uw uithouding en spiercapaciteit is. De resultaten van deze test helpen ons te bepalen hoe we u het beste kunnen begeleiden. Op het einde van het beweegprogramma wordt deze test herhaald. De resultaten van deze eindtest worden vergeleken met de begintest zodat u kunt zien wat u in die 8 weken heeft bereikt.

Aan het einde van het beweegprogramma denken we ook graag met u mee over hoe u zelf kunt blijven sporten en waar u dat kunt doen.

Psychologische ondersteuning
Ook bieden we in de nazorg psychologische hulp en begeleiding als daar behoefte aan is. Soms is de impact van de behandeling bijvoorbeeld groter dan verwacht of speelt de eetdrang weer op. Wij helpen u graag.

Misschien interessant: voorlichtingspresentatie over Zelfbeeld

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.