Maatregelen coronavirus (COVID-19) Meer informatie

Verwijsbrief

Voor elke afspraak met een medisch specialist heeft u/uw kind een geldige verwijsbrief nodig. Een geldige verwijsbrief is nodig om uw zorgkosten vergoed te krijgen.

Verwijzer

In de meeste gevallen krijgt u een verwijsbrief via de huisarts, maar ook andere zorgverleners of medisch specialisten kunnen verwijzer zijn. Het is per zorgverzekeraar en polis verschillend wie als verwijzer wordt geaccepteerd. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar.

Geldig

Een verwijsbrief, met naam en handtekening van de verwijzer, is een jaar geldig. De verwijsbief is alleen geldig als de datum van de brief, vóór de datum van de eerste afspraak in het ziekenhuis ligt.

U wilt zonder verwijsbrief toch behandeld worden

Behandeling kan dus pas plaatsvinden nadat u een geldige verwijsbrief heeft overhandigd. Wilt u zonder geldige verwijsbrief toch behandeld worden, bekijk dan de pagina met tarieven voor een prijsindicatie. U betaalt eerst de totale verwachte kosten, voordat het onderzoek/de behandeling wordt gestart.

Let op! Voor een onderzoek op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde is altijd een verwijsbrief nodig.

Vervolgafspraken

Voor vervolgafspraken bij hetzelfde specialisme heeft u niet steeds een nieuwe verwijzing nodig. Wanneer het niet nodig is een vervolgafspraak te maken voor verder onderzoek/behandeling, dan wordt uw zorgdossier afgesloten. Geeft de arts aan dat u indien nodig weer contact op kunt nemen, dan heeft u geen nieuwe verwijsbrief nodig zolang de afspraak:

  • voor dezelfde klachten, bij hetzelfde specialisme is;
  • gemaakt wordt binnen 365 dagen na het laatste ziekenhuisbezoek.

Maakt u op eigen initiatief een nieuwe afspraak, dan heeft u opnieuw een verwijzing nodig.

Meer informatie

Onder Tarieven en nota’s vindt u informatie over de prijzen van behandelingen en de manier van betalen als u (een deel van) de rekening zelf moet betalen.