Verwijsbrief

Voor elke afspraak met een medisch specialist heeft u/uw kind een geldige verwijsbrief nodig om uw zorgkosten vergoed te krijgen.

Verwijzer

Meestal krijgt u een verwijsbrief via de huisarts, maar ook andere zorgverleners of medisch specialisten kunnen verwijzen. Het is per zorgverzekeraar en polis verschillend wie als verwijzer wordt geaccepteerd. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar.

Geldigheid

Een verwijsbrief, met naam en handtekening van de verwijzer, is 1 jaar geldig. De verwijsbief is alleen geldig als de datum van de brief, vóór de datum van de eerste afspraak in het ziekenhuis ligt.

U wilt zonder verwijsbrief toch behandeld worden

De behandeling kan pas plaatsvinden nadat u een geldige verwijsbrief heeft overhandigd. Wilt u zonder geldige verwijsbrief toch behandeld worden, dan moet u de kosten zelf betalen. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten niet. U kunt de pagina met tarieven bekijken voor een prijsindicatie. U betaalt eerst de totale verwachte kosten, voordat het onderzoek/de behandeling wordt gestart.

Let op! Voor een onderzoek op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde is altijd een verwijsbrief nodig.

Vervolgafspraken

Voor vervolgafspraken bij hetzelfde specialisme heeft u niet steeds een nieuwe verwijzing nodig. Wanneer het niet nodig is een vervolgafspraak te maken voor verder onderzoek/behandeling, dan wordt uw zorgdossier afgesloten. Geeft de arts aan dat u als het nodig is weer contact op kunt nemen, dan heeft u geen nieuwe verwijsbrief nodig zolang de afspraak:

  • voor dezelfde klachten, bij hetzelfde specialisme is;
  • gemaakt wordt binnen 365 dagen na het laatste ziekenhuisbezoek.

Maakt u uit eigen beweging een nieuwe afspraak, dan heeft u opnieuw een verwijzing nodig.

Meer informatie

Onder Tarieven en nota’s vindt u informatie over de prijzen van behandelingen en de manier van betalen als u (een deel van) de rekening zelf moet betalen.