Terug

Veelgestelde vragen Bariatrie Expertisecentrum

Onderstaand treft u veelgestelde vragen aan over de behandelingen die het Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas aanbiedt.

Bekijk onze folder voor meer informatie.

Bariatrische operatie

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over bariatrische operaties, waaronder het verschil tussen een maagband en gastric bypass wat betreft gewichtsverlies....

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over bariatrische operaties, waaronder het verschil tussen een maagband en gastric bypass wat betreft gewichtsverlies.

 • Welke operatie is beter voor mij: een maagband of gastric bypass?

Om te bepalen welke operatie voor u het meest geschikt is wordt u uitvoerig gescreend. Er vinden gesprekken plaats om uw persoonlijke situatie en voorkeuren zo goed mogelijk in kaart te brengen. Uiteindelijk zal er, samen met u, een beslissing voor het soort operatie genomen worden.

 • Wat is het verschil tussen een maagband en een gastric bypass voor wat betreft het gewichtsverlies?

De maagband en de gastric bypass zijn twee totaal verschillende operaties. Waar het bij de maagband gaat om de voedselinname, gaat het bij de gastric bypass om de voedselopname. Alles wat u eet of drinkt wordt na een maagband operatie voor 100 procent opgenomen in uw lichaam. Dit betekent dat u goed moet letten op wat u eet. Bij de gastric bypass wordt u een handje geholpen door uw lichaam omdat de darmen (die zijn omgeleid) niet meer al het voedsel opnemen. Voor beide operaties geldt echter dat u zeer gemotiveerd moet zijn om uw leefstijl aan te passen.

 • Kan ik last krijgen van bijwerkingen na een bariatrische operatie?

Na uw operatie zult u regelmatig terug moeten komen voor poliklinische controle. Neemt u contact op met de nurse practitioner als u last krijgt van de volgende bijwerkingen:

- aanhoudende koorts;
- aanhoudende misselijkheid/braken;
- toenemende zwelling van de buik en/of toenemende pijnklachten;
- aanhoudende hoest en/of ademhalingsmogelijkheden;
- aanhoudend wondvocht uit een van de operatiewonden.

Mindset - veranderingen in uw levensstijl en gedachtepatroon

Hieronder vindt u vragen en antwoorden over mindset: veranderingen in uw levensstijl en gedachtepatroon na de operatie.

Hieronder vindt u vragen en antwoorden over mindset: veranderingen in uw levensstijl en gedachtepatroon na de operatie.

 • Word ik mooier na een maagverkleining?

Het effect op uw lichaam verschilt sterk van persoon tot persoon. Bij sommige mensen is er nauwelijks sprake van veloverschot en bij een kleine groep is er extreem veloverschot bij buik, borsten, armen en benen. Hiertussen zit een grote variatie. Naast het feit dat intensief sporten belangrijk wordt geacht, heeft u deze ontwikkeling niet volledig in de hand. Een deel van dit probleem is op te vangen met corrigerend ondergoed. In extreme situaties biedt plastische chirurgie een oplossing: helaas wordt deze operatie haast nooit vergoed door de zorgverzekeraar. U wordt vooral gezonder na een maagverkleining.

 • Is het normaal dat ik weer honger krijg?

Het grootste deel van de patiënten, kent een sterke vermindering in hongergevoel. Bij een heel klein deel is dit echter niet het geval. Bij deze kleine groep komt het meteen aan op een andere mindset. Dit betekent vooral dat u niet moet gaan testen of u meer kunt eten (‘ik kijk hoever ik kan gaan met porties’). Wanneer het te moeilijk is om zelf maatregelen te nemen tegen de eetdrang, schakel dan de psycholoog in.

 • Moet ik me schamen als ik weer aankom?

Voor een groot deel van de patiënten die aanvankelijk afvallen, is een kleine of grotere gewichtstoename na de operatie een grote bron van stress. We weten dat alle patiënten gemiddeld genomen een kleine gewichtstoename hebben na het eerste jaar. Haast niemand blijft op zijn laagste gewicht. Het is normaal om vijf tot tien kilo aan te komen in de overgang van het eerste na het tweede jaar na de operatie of in het tweede jaar. Bij een kleine groep is er een grotere gewichtstoename, wat voor veel verdriet kan zorgen. Als team willen we heel graag dat u over uw schaamte heen stapt en toch naar de vervolgafspraken blijft komen. Samen zoeken we dan naar oplossingen. U hoeft zich niet te schamen.

 • Ben ik gek als ik naar de psycholoog wordt verwezen?

Patiënten ervaren het soms als domper als er in de intake of later in het traject wordt geadviseerd naar de psycholoog te gaan. Deelname van een psycholoog in Bariatrische teams is in Nederlandse ziekenhuizen heel gebruikelijk. We weten namelijk inmiddels dat een maagverkleining niet alleen iets met de maag doet, maar veel gevolgen heeft voor leef-, denk- en eetpatronen. Een psycholoog kijkt graag met u verder naar oorzaken wanneer veranderingen op dit gebied niet makkelijk gaan of stagneren.  U bent niet gek als u naar een psycholoog wordt verwezen.

 • Wat als ik helemaal niet meer durf te eten na de operatie?

Bij een heel kleine groep ontstaat er na de operatie een grote angst om weer te gaan eten na de operatie. Angst voor gewichtstoename of angst voor controleverlies of braken kunnen oorzaken zijn. We willen heel graag dat u snel contact opneemt of dit bij de eerste poli-afspraken aan ons vertelt. We zoeken dan naar oplossingen met u.

 • Wat gebeurt er met mijn GGZ- behandeling gedurende het traject?

Indien u binnen de GGZ behandeld wordt, willen we altijd graag dat u vertelt aan uw behandelaar dat u het maagverkleiningstraject in wil gaan of gaat. Er zal altijd contact gezocht worden met uw behandelend psychiater of psycholoog over uw mogelijkheden en het effect van de maagverkleining op uw psychische gezondheid. De psycholoog vraagt altijd aan uw behandelend psychiater of psycholoog om u extra in de gaten te houden in de periode rondom de operatie en vlak erna.

Voeding - voor de operatie

Hieronder vindt u een vraag en antwoord over voeding voor een bariatrische operatie.

Hieronder vindt u een vraag en antwoord over voeding voor een bariatrische operatie.

 • Moet ik voordat ik geopereerd wordt een dieet volgen?

Als voorbereiding op de operatie is het belangrijk om van tevoren te oefenen met het nieuwe eetpatroon dat na de operatie erg belangrijk is:

 • Rustig eten;
 • 20-30 keer kauwen op een hap (totdat het puree is);
 • regelmatig eten met 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes;
 • stoppen met suikerrijke en koolzuurrijke dranken zoals frisdranken en vruchtensappen;
 • 3 keer per dag een portie magere zuivel gebruiken van 150 ml. 

Het is voor iedereen goed om vóór de operatie een aantal kilo’s af te vallen. Bij sommige patiënten zal de chirurg uitdrukkelijk adviseren vóór de operatie af te vallen, omdat bij de medische screening gebleken is dat de lever ernstig vergroot is. Belangrijk is dat de voeding voldoende vitamines, mineralen en eiwitten bevat. Suikers dient u weg te laten.

De reden dat u voor de operatie het advies krijgt om af te vallen is omdat bij mensen met overgewicht de lever vergroot is. Als uw lever vergroot is, ligt deze vóór de maag. Hierdoor kan de chirurg u moeilijker opereren. Een gewichtsverlies van 5 procent (5 tot 15 kilo) zorgt ervoor dat uw lever kleiner wordt. De operatie is dan makkelijker uit te voeren.

In het Maasstad Ziekenhuis is door de diëtisten een advies gegeven om het Modifast Protein Shape dieet te gebruiken. Er is voor Modifast Protein Shape gekozen, omdat dit dieet veel eiwitten bevat. Het hongergevoel blijft langer weg. Bovendien helpen eiwitten uw spiermassa te beschermen. Dit helpt bij een beter behoud van de conditie en weerstand.

Start 2 weken vóór de operatiedatum met het Modifast Protein Shape.

Voeding - na de operatie

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over voeding na een bariatrische operatie.

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over voeding na een bariatrische operatie.

Bekijk voor meer informatie ook de pagina met voedingsadviezen voor na de operatie.

 • Lukt het mij om na de operatie voldoende te drinken?

De eerste weken na de operatie hebben veel patiënten moeite met eten en drinken. De inhoud van de maag is klein en het is niet meer mogelijk om een heel glas drinken in één keer leeg te drinken. Om aan 1,5 liter drinken te komen, moet je ongeveer elk uur (dat je wakker bent) 150 ml drinken.

De drinkmomenten zijn tussen de eetmomenten door. Houd er rekening mee dat drinken minimaal een halfuur voor of na de maaltijd genuttigd wordt. Dit in verband met het volume dat de maag nu aan kan en om ‘dumping’ te voorkomen. Als u een uitstapje heeft, is het handig om zelf eten en drinken voor die dag mee te nemen. Om voldoende vocht binnen te krijgen, kunt u een flesje water mee nemen.

Als u het moeilijk vindt om ’s ochtends gelijk met het ontbijt te beginnen, dan kunt u de dag ook beginnen met een glas water. Het ontbijt nuttigt u dan een halfuur hierna.

 • Wat kan/mag ik drinken na de operatie?

Het is belangrijk tenminste 1,5 liter vocht per dag binnen te krijgen. Drinken kunt u het beste tussen de maaltijden door doen, waarbij het advies is om minimaal 30 minuten voor of na de maaltijd niet te drinken.

Van die 1,5 liter vocht hoort dagelijks 500 ml uit zuivel te bestaan, zoals halfvolle melk, karnemelk, yoghurtdrank zonder toegevoegde suikers, magere kwark en magere (vruchten)yoghurt. Melkproducten zijn belangrijke leveranciers van eiwitten, calcium (kalk) en vitamine B2.

U kunt hiernaast gebruik maken van:

 • thee, desgewenst met zoetstof;
 • maximaal 4 koffie per dag zonder suiker, desgewenst met zoetstof en halfvolle koffiemelk;
 • water, mineraalwater;
 • suikervrije limonadesiroop (Cereal Diaran, Slimpie, Teisseire, Raak suikervrij);
 • water ‘met een smaakje’ (zoals Crystal Clear zonder koolzuur);
 • drinkbouillon of ontvette bouillon.

Probeer eens theesoorten met een 'smaakje' zoals vruchtenthee, kruidenthee of Chinese thee (earl grey, ceylon). (Bron)water kunt u op smaak brengen met wat citroensap of sinaasappelsap.

Welke dranken u af en toe en welke u bij uitzondering kunt nuttigen vindt u op deze pagina.

 • Wat is het voedingsadvies na de operatie?

Het is belangrijk dat u op een dag alle benodigde voedingsmiddelen binnen krijgt om een complete inname te hebben. Het advies is dit te verdelen over 6 eetmomenten per dag. Wat u op welk eetmoment wilt nemen, maakt in principe niet uit. Hierin kunt u dus variëren.

Hieronder staat beschreven wat u per dag nodig heeft:

 • 3 sneden brood, halvarine, hartig beleg;
 • 3 melkproducten (150ml) waarvan minimaal 1x magere kwark;
 • 1-2 porties fruit;
 • 50-100 gram aardappelen/rijst/pasta;
 • 100 gram groenten;
 • 50 gram mager vlees/vis/kip/vegetarische vleesvervanger;
 • totaal 1500 ml vocht inclusief melkproducten en fruit.

Voorbeelddagmenu energiebeperkt dieet

 • Ik lust geen melk of kan na de operatie niet meer tegen melk. Wat kan ik doen?

Als u geen melk lust, mag u de melk ook vervangen door karnemelk, magere yoghurt, magere drinkyoghurt, magere vla, magere kwark. Ons advies is melkproducten (vla/pap/yoghurt/kwark ed.) met maximaal 50 kcal per 100 ml te gebruiken. Op de verpakking staat bijna altijd een ‘voedingswaarde-declaratie’ (zie afbeelding 1). Kijk op de verpakking naar de kcal (niet naar de kJ) en let goed of die per 100 ml of per portie opgeschreven zijn.

Zure melkproducten zoals karnemelk, yoghurt en kwark gaan soms beter dan zoete melkproducten (melk, pap, vla) in verband met de melksuikers die melkproducten bevatten. Test eerst of zure melkproducten beter gaan. Als u na drie dagen geen verschil merkt, kunt u melkproducten op sojabasis proberen. Deze producten bevatten helemaal geen melksuikers. Geschikte producten zijn van het merk Alpro, Provamel, Minus-L of een huismerk. Geschikte producten zijn bijvoorbeeld Apro Soyamelk light, Alpro Soya yoghurt, Alpro drinkyoghurt Pur’Enjoy, Provamel drink calcium en vitamine, Minus-L halfvolle Milch.

Let erop dat er calcium aan de producten is toegevoegd. Producten gemaakt van amandelen, hazelnoot, kokos, rijst en haver zijn geen goede vervanging van de melk, omdat ze te weinig eiwitten bevatten.

 • Kan ik na de operatie weer aankomen?

Eigenlijk alle patiënten vallen in het eerste jaar na de operatie af. Daarna ontstaan er verschillen. Bij de meeste patiënten stabiliseert het gewicht na verloop van tijd. Het is wel mogelijk om weer aan te komen. De operatie is een hulpmiddel en u moet levenslang bewuste keuzes maken in wat en hoeveel u eet. Heel de dag door kleine of grotere hoeveelheden van energierijke producten kunnen uiteindelijk weer gewichtstoename geven. Beweging is ook heel belangrijk om het gewichtsverlies vast te houden.

Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.