Bariatrie polikliniek

(010) 291 22 46

Routebeschrijving

Meer contactgegevens & bezoektijden

Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas

Hebt u ernstig overgewicht én lukt het u niet om zelf of met hulp van anderen af te vallen? Het Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas in het Maasstad Ziekenhuis kan u helpen om tot een gezond gewicht te komen. Een team van artsen van verschillende betrokken afdelingen behandelt en begeleidt mensen met ernstige obesitas.

Lees meer over Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas

Aandoeningen

Het Bariatrie Expertisecentrum van het Maasstad Ziekenhuis is bedoeld voor iedereen bij wie morbide obesitas is vastgesteld en die door huisarts of specialist...

Het Bariatrie Expertisecentrum van het Maasstad Ziekenhuis is bedoeld voor iedereen bij wie morbide obesitas is vastgesteld en die door huisarts of specialist is doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis voor een gewichtsreducerende operatie.

Wanneer komt u in aanmerking voor het behandelprogramma?

U komt in aanmerking, wanneer u niet jonger bent dan 18 jaar en niet ouder bent dan 55 jaar en er sprake is van een BMI boven de 40, of tenminste 35. 

Daarnaast heeft u ernstige gezondheidsproblemen als hoge bloeddruk, diabetes mellitus type 2, slaapapnoe syndroom en hartklachten. U heeft diverse dieetprogramma's geprobeerd om gewicht te verliezen, helaas waren die zonder blijvend resultaat. Verder komt u in aanmerking voor bariatrische chirurgie, wanneer het gezondheidsrisico van het overgewicht groter is dan het gezondheidsrisico van een operatie.

Ernstige psychische stoornissen, roken, of de aanwezigheid van een lichamelijke oorzaak waardoor uw overgewicht in stand wordt gehouden, kunnen de reden zijn dat u niet in aanmerking komt voor het behandelprogramma van ons Bariatrie Expertisecentrum.

Morbide obesitas

Lees hieronder meer over de aandoening morbide obesitas.

Onderzoeken

Nadat u door uw huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar Maasstad Ziekenhuis voor een gewichtsreducerende operatie, meldt u zich telefonisch aan...

Nadat u door uw huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar Maasstad Ziekenhuis voor een gewichtsreducerende operatie, meldt u zich telefonisch aan op de polikliniek Chirurgie.

Na aanmelding vindt op afspraak een telefonisch intakegesprek plaats, waarin wordt nagegaan of u aan alle gestelde criteria voldoet om in aanmerking te komen voor bariatrische chirurgie.

U krijgt een uitnodiging voor een intakegesprek op de Chirurgie polikliniek bij de verpleegkundig specialist. Zij stuurt u een vragenlijst die u moet invullen en terugsturen. Hierdoor wordt duidelijk of u de juiste keuze maakt. De volgende stappen zijn:

 • Afspraak op de Interne Geneeskunde polikliniek;
 • Intakegesprek verpleegkundig specialist, eventueel doorverwijzing naar de psycholoog;
 • Voorlichtingsbijeenkomst door chirurg en verpleegkundig specialist;
 • Opnamegesprek bij Bariatrisch chirurg;
 • Consult op spreekuur Anesthesie en Bureau Opname;
 • Informatiebijeenkomst bij diëtiste (per ingreep);
 • Operatie.

Behandelingen

Uit het voortraject blijkt of u in aanmerking komt voor een gewichtsreducerende operatie. Het Bariatrie Expertisecentrum van het Maasstad Ziekenhuis is gespecialiseerd...

Uit het voortraject blijkt of u in aanmerking komt voor een gewichtsreducerende operatie. Het Bariatrie Expertisecentrum van het Maasstad Ziekenhuis is gespecialiseerd in verschillende operatieve behandelingen voor ernstig overgewicht bij volwassenen: gastric bypass, gastric sleeve en maagband. Behandelingen worden laproscopisch (door middel van een kijkoperatie) uitgevoerd.

Resultaten van een bariatrische operatie

Het is voor de operatie niet te voorspellen hoeveel en hoe snel u gewicht zult verliezen. Het percentage gewicht wat u kunt verliezen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • Leeftijd;
 • Gewicht voor de operatie;
 • Algemene gezondheid;
 • Soort bariatrische ingreep;
 • Wel of niet gaan sporten;
 • Opvolgen van voedingsadviezen;
 • In staat zijn tot verandering van leefstijl;
 • Steun van familie en/of vrienden;
 • Motivatie.

Mensen met een hogere body mass index (BMI) hebben de neiging om meer gewicht te verliezen dan mensen met een lagere BMI. Echter, personen met een lagere BMI zullen een groot percentage van het overgewicht kwijtraken en hun ideaalgewicht beter kunnen benaderen. Mensen met Diabetes type 2 verliezen over het algemeen iets minder gemakkelijk lichaamsgewicht dan mensen zonder Diabetes type 2.

Toch is chirurgie een effectieve methode om de gezondheidsproblemen ten gevolge van ernstig overgewicht te verbeteren en onder controle te houden. Zo vertonen mensen met Diabetes type 2 misschien minder verlies van lichaamsgewicht; wel is er vaak een uitstekende verbetering van hun diabetes merkbaar.

Vermindering gezondheidsrisico's

Bariatrische chirurgie is géén cosmetische chirurgie, maar een methode om gezondheidsrisico's te verminderen door middel van gewichtsverlies. Een operatie is dus een hulpmiddel. Het is van groot belang dat u zich realiseert dat een maagverkleinende operatie onvoldoende resultaat zal hebben, wanneer u niets verandert aan uw eet- en bewegingspatroon. Gewicht verliezen kost veel energie en aandacht, ook ná een operatie.

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat gewicht verliezen niet zonder steun van naasten gaat. Neem daarom altijd iemand mee die u steunt tijdens de bezoeken op de polikliniek en de periode voor en na de operatie.

Meer informatie over de behandelingen:

Nazorg

Het Bariatrie Expertisecentrum van het Maasstad Ziekenhuis hecht veel waarde aan een goede nazorg. Daarom is de nazorg uitgebreid in het behandelprogramma opgenomen...

Het Bariatrie Expertisecentrum van het Maasstad Ziekenhuis hecht veel waarde aan een goede nazorg. Daarom is de nazorg uitgebreid in het behandelprogramma opgenomen en worden patiënten op een professionele manier begeleid.

Na de operatie en uw ontslag verloopt het behandelprogramma als volgt:

 • Eerste nacontrole bij de chirurg of verpleegkundig specialist;
 • Consult diëtist en eventueel intakegesprek fysiotherapie;
 • Verdere nacontroles bij chirurg of verpleegkundig specialist;
 • Eventueel afspraak bij psycholoog;
 • Deelname patiëntenforum/lotgenotencontact.
Wilt u deze informatie delen?

Maasstad Ziekenhuis gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.