- De organisatie
- Onze visie op zorg
- Kosten en vergoedingen
- Op de zorgboulevard
- Stichting African Hospitals
- Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis
- Verwijzers
- Toestemming geven
- Topklinische zorgfuncties van het Maasstad Ziekenhuis
-
Kwaliteit van zorg
Infectiepreventie
Aandacht voor veiligheid
Opleidingsziekenhuis
Juiste Zorg op de Juiste Plek
Juiste Zorg op de Juiste Plek
De zorgverleners van het Maasstad Ziekenhuis willen de kwaliteit van leven van hun patiënten verbeteren en zorg bieden die het beste aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van patiënten. Zo willen we waarde toevoegen aan de gezondheid van patiënten, zorg dichterbij patiënten thuis brengen, zorg ondersteunen met behulp van digitale toepassingen (e-health) en duurdere zorg voorkomen.
Samen beslissen betekent dat wij patiënten mee laten beslissen over de zorg die zij ontvangen van ons. Welke behandeling of welk onderzoek past het beste bij de patiënt? Dit kan betekenen dat twee patiënten die dezelfde aandoening hebben uiteindelijk een andere behandeling krijgen, omdat zij bijvoorbeeld een andere leeftijd, gezinssituatie of levensstijl hebben.
We hebben verschillende hulpmiddelen ontwikkeld om samen beslissen makkelijker te maken. In een animatie leggen we uit waarom wij samen beslissen belangrijk vinden. Ook geven we tips over hoe patiënten zich kunnen voorbereiden op een afspraak met hun zorgverlener. Welke vragen kunnen patiënten bijvoorbeeld stellen tijdens een afspraak?
Samen beslissen kan ook als uitkomst hebben dat zorgverlener en patiënt er samen voor kiezen om een behandeling te stoppen. Dan spreken we van een ‘behandelgrens’. Het is belangrijk dat patiënten nadenken over hun behandelgrens en deze bespreken met hun zorgverlener. Dat is best lastig. Daarom hebben we verschillende materialen gemaakt om onze patiënten hierbij te helpen.
Dit kan patiënten meer controle over hun ziekte en een gevoel van vrijheid geven. Ook zorgt het ervoor dat de zorg minder invloed heeft op het leven van de patiënt en zijn naasten.
Het Maasstad Ziekenhuis kan patiënten de volgende zorg thuis bieden:
- dialyse voor bepaalde nierpatiënten. Zij dialyseren zelf thuis;
- immunotherapie voor oncologiepatiënten;
- controle van patiënten die met het coronavirus (COVID-19) in het ziekenhuis hebben gelegen;
- controle van patiënten met een (acute) hoge bloeddruk. Zij kunnen thuis hun bloeddruk meten en deze doorgeven aan hun zorgverlener via een app;
- zoledroninezuur-infuus voor reumapatiënten;
- controle van patiënten die opgenomen zijn geweest met een longontsteking of een gecompliceerde urineweginfectie en daarna in Zorghotel Aafje verblijven. Met een draagbare sensor volgen de artsen van het Maasstad Ziekenhuis het herstel van hun patiënten;
- een slaapapneu-onderzoek;
- informatievoorziening voor patiënten met een relatief simpel en stabiel letsel;
- fototherapie voor baby's met geelzucht;
- controle van patiënten met chronische inflammatoire darmklachten;
- controle van patiënten met zwangerschapsdiabetes;
- controle van patiënten met astma, COPD of longkanker.
In dit filmpje leggen we uit hoe ziekenhuis zorg thuis eruitziet.
Wij verplaatsen natuurlijk alleen zorg naar huis als het medisch veilig is. Soms leveren wij deze zorg thuis met onze eigen zorgprofessionals, maar wij werken ook steeds meer samen met onder andere thuiszorgorganisaties die specialistische zorg aan huis leveren. Hierdoor kunnen we patiënten thuis behandelen of in sommige gevallen eerder naar huis sturen na een operatie of een opname.
Patiënten kunnen tegenwoordig ook vanuit huis beeldbellen met hun zorgverlener. Alle polikliniekpatiënten kunnen namelijk gebruikmaken van BeterDichtbij. Via deze app hebben patiënten vanuit hun eigen omgeving veilig contact met onze zorgverleners in het ziekenhuis. Hierdoor hoeven patiënten niet voor elke afspraak naar het ziekenhuis te komen.
Naast beeldbellen, kunnen patiënten in de BeterDichtbij-app:
- een vraag stellen aan hun zorgverlener;
- informatie doorgeven aan hun zorgverlener;
- belangrijke informatie ontvangen van hun zorgverlener.
- een beweegprogramma op te zetten samen met Feyenoord voor patiënten en medewerkers. Met dit programma begeleiden we de deelnemers naar een gezonde en verantwoorde leefstijl;
- serious games in te zetten. We hebben een informatief online spel ontwikkeld over gezonde voeding. Via deze game krijgen patiënten met suikerziekte en mensen die een risico lopen om deze ziekte te krijgen, informatie over wat gezonde voedingskeuzes zijn.